Make Week

De challenge

Tijdens mijn minor, Designful Innovation, hebben we in een week een challenge uitgevoerd. Voor ons project hebben we ervoor gekozen om voor jonge meiden (en jongens) die zich op de fiets in het donker niet veilig voelen een oplossing te bedenken. Hierbij hebben we een kort en snel onderzoek uitgevoerd, waaruit naar voren kwam dat de doelgroep zich niet veilig voelt op de fiets, omdat zij het gevoel hebben snel te kunnen worden achtervolgt. Hiervoor hebben wij de volgende oplossing bedacht, een fietsbel welke een alarmknop heeft die een signaal stuurt naar familie of vrienden, wanneer jij je onveilig voelt. Hierbij wordt ook de locatie gedeeld. Daarnaast heeft de bel verlichting en een geluidsalarm om eventuele lastigvallers af te schrikken. 

Voor dit project hadden wij maar een week de tijd en werd van ons verwacht zo snel mogelijk en zo ver mogelijk een concept uit te werken. Voor ons concept zijn we van een kartonnen iteratie naar een 'werkende' iteratie gegaan en een hoe het product er uit zou moeten komen te zien. De werkende versie hebben we gemaakt met een Microbit en het visuele product hebben we met een 3D printer geprint. 

 

Tijdens de presentatie kregen wij zeer positieve feedback en hebben wij uiteindelijk de Make Week gewonnen. 


Helpende Handjes

Het proces

Tijdens mijn internationale Design Challenge heb ik samen met mijn team een ontwerp gemaakt voor de NS. Vanuit de ontwerpvraag 'Design a solution that addresses socially unsafe situations and practices that occure in society' hebben wij door verschillende creatieve technieken, zoals een mindmap en de personal idea pad quadrant gekozen om een oplossing te bedenken voor mensen in de trein, wie een zitplaats (of hulp) nodig hebben, maar dit niet durven te vragen wegens agressieve reacties. Hiernaast zijn onderdelen van dit proces weer gegeven. Zo heb ik gewerkt aan Persona's en Customer Journey's. En heb ik deze volgens onze huisstijl weergegeven. Deze methodes heb ik kunnen inzetten nadat ik met onze doelgroep interviews heb gehouden. 

Voor dit project hebben wij gewerkt met de Double Diamond. En hebben we de volgende fasen doorlopen: Discover, Define, Develop en Deliver. 

De samenwerking vond plaats tussen 2 Rotterdamse studentes en 2 Studenten uit België. De Belgische studenten hebben zich vooral bezig gehouden met het uitwerken van het concept en de technische aspecten. Ik en de andere Rotterdamse studente hebben ons bezig gehouden met het testten en doordenken van het concept. 

Resultaat

De Helpende Handjes, een applicatie waarmee mensen wie een stoel nodig hebben in het OV of een handje kunnen gebruiken bij het in-en-uitstappen een match kunnen maken met mensen die graag zouden willen helpen, maar dit niet altijd door hebben. 

Tijdens de eindexpositie hebben wij ons concept gedeeld en konden geïnteresseerden ook het product testten door in te checken met hun OV-Chipkaart. De gemeente Rotterdam heeft ons hiervoor voor lof gegeven en vond ons concept erg interessant.